Wie is RDT?

Laatst bijgewerkt: 06.05.2019

Rescue and Diving Team, of kortweg RDT is één van de gezelligste duikclubs van het land. We zijn niet de grootste, maar iedereen kent iedereen, en net daardoor is de sfeer heel relax. 

 

Bovendien, en dat mag zeker gezegd worden, zijn we ook één van de actiefste clubs in de regio. Je vindt ons bijna wekelijks aan de waterkant. Dat kan in Zeeland zijn, maar evengoed in een steengroeve of (stuw)meer. Legendarisch zijn ook onze (lange) weekends : Hemelvaart, tentenkamp (rond 15 augustus) en het steengroevenweekend (najaar). Uiteraard zoeken we regelmatig ook 'verdere' oorden op. Zo hadden we in 2015 een live-aboard in Egypte, in 2016 een trip naar de Malediven. In 2017 was de boot voor onze Egypte reis in de paasvakanie ook al weer volboekt en werd er nog een 2de reis Egypte reis georganiseerd. In 2018 stond het legendarische Scapa Flow op het programma en ook in 2019 gingen we in de paasvakantie naar Egypte.

Verder is RDT niet alleen een duikclub maar ook een duikschool, waar onze talrijke (assistent) instructeurs je kunnen klaarstomen (op eigen tempo) voor elk bevret : van 1* duiker tot instructeur.

Sedert januari 2019 is RDT ook een erkende jeugdduikschool! Het jeugdduiken heeft tot doel de jeugd ( 8-14 jarigen) op een aan hen aangepaste manier te laten deelnemen aan de duiksport. Dit beperkt zich niet alleen tot het louter deelnemen. De kinderen krijgen op een pedagogisch verantwoorde manier ook inzicht in alle aspecten van de duiksport en het onderwatermilieu.

Het jeugdduiken leert de kinderen bovendien om zichzelf te beheersen en te gedragen in een vreemde omgeving, lichamelijk en mentaal. Het bevordert het zelfvertrouwen door nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het jeugdduiken is dus niet enkel een middel om aan sport te doen maar draagt bij tot de volledige ontwikkeling van het kind

We zijn als club aangesloten bij NELOS, de grootste duikfederatie van Vlaanderen. NELOS maakt op zijn beurt weer onderdeel uit van CMAS, 1 van de oudste federaties wereldwijd. Als West-Vlaamse club zijn we uiteraard ook aangesloten bij WEVOS.

Nog een kleine anekdote over onze naam : "Rescue" betekent niet dat we constant mensen gaan redden, maar duidt op de historische achtergrond. Bij de stichting van de club (en nog steeds) waren er immers veel brandweerlieden en ambulanciers lid. Zij zorgen er voor dat alles nog veiliger verloopt.