Is duiken een dure hobby?

05-12-2016
Thijs Decroos
Laatst bijgewerkt: 05.02.2017

Om eerlijk te zijn eigenlijk wel, maar je maakt het zo duur als je zelf wil... Als beginnende duiker hoef je niet meteen een volledig nieuwe set van het beste materiaal aan te kopen.

Om te beginnen heb je voldoende aan de basisuitrusting (ook wel ABC-materiaal genoemd) voor het zwembad: zwembadvinnen, een masker/bril, tuba/snorkel en loodgordel met geplastificeerd lood. De prijzen hiervoor variëren nogal, maar laat ons zeggen dat je voor een degelijke basisuitrusting ongeveer 120€ betaalt, dit kan ook goedkoper. Ook zijn er winkels die beginsets aanbieden aan een voordelige prijs.

Als je eenmaal buiten begint te duiken (Oosterschelde, Grevelingen, of één van de vele steengroeves) kan je eventueel beginnen met het huren van een "buitenduikuitrusting", hiervoor kan je bij de meeste duikshops wel terecht. Op lange termijn is dit ook wel duur en je moet het steeds ophalen en terugbrengen. Je moet dan nog het geluk hebben dat ze jouw maat hebben want niets zo vervelend als een duikpak dat te groot of te klein is. Het is wel een goede oplossing om te ervaren wat duiken in open water is. Veel spullen kan je ook 2de hands kopen en als je een beetje uitkijkt vind je best wel mooie koopjes. Kapaza, 2deHands.be, en zelfs Marktplaats.nl bieden een uitgebreide keuze. Vergeet ook niet de diverse duikforums regelmatig eens te bekijken. Ook kan je op zoek gaan in (online)shops naar promoties, koopjes of eindereeksen die voor een prikje de deur uit kunnen. Wil je toch alles nieuw kopen dan ben je als beginnende duiker wel snel rond de 1500€ kwijt voor een degelijke basisuitrusting, maar weet dat die uitrusting ook (levens)belangrijk is voor het duikplezier en als je deze goed onderhoud en verzorgt je er jarenlang plezier kan mee beleven, het is dus de investering waard.

Een goede oplossing is om met degelijk 2de hands materiaal te beginnen en dit dan naar verloop van tijd te vervangen door nieuw materiaal maar dit is geen must. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt met je materiaal.

Een goede basisuitrusting om in onze wateren te duiken bestaat uit: een nat pak (7mm bij voorkeur), een jacket, fles 12l, loodgordel, (een eenvoudige) duikcomputer, automatenset (1ste trap, 2de trap, octopus en manometer), masker, buitenvinnen, handschoenen en botjes. Een duiklamp en duikmes horen er ook nog bij.

Geen schrik als je de eerste maal materiaal wil aankopen en het bos even door de bomen niet meer ziet, collega duikers (en duikshops) staan je graag bij met hun ervaring om je te adviseren.

Laat je door prijzen niet afschrikken, het is het waard en wat voor de één duur is kan dit voor de andere niet zijn...

 

Thijs Decroos

Laat je reactie achter

0
algemene voorwaarden.

Reacties